Blodspår/Berikning

Blodspår.

Varför ska man låta hunden blod/viltspåra?

Tänk dig att du är ute på en promenad i skogen, hunden är lös och plötsligt springer en hare tvärs över stigen. Vilken hund stå still? Inte är det många som klarar av det, de flesta drar iväg efter haren med en sådan fart, vi hinner inte reagera förrän rumpan på hunden är utom synhåll. Vi skriker och svär över hunden som inte hör vad husse/matte vill, hunden har stängt av, nu är det jakt.

Eller du kastar en boll åt hunden, då är det inte heller många hundar som kan sitta still. Vad är det som händer med hunden i detta ögonblick när den sätter fart efter något? Jo det är en synretning på något som far iväg och som hos många hundar triggar igång ett jaktbeteende. Efter bollen/leksaken så leker hunden att den jagar, men haren kan bli jakt på riktigt.

Alla hundar har ett medfött jaktbehov, och många hundar behöver få utlopp för sitt behov av att få jaga, blodspår är oftast den enda chansen att tillgodose detta med. Blodspår ökar inte hundens jaktlust utan vi försöker tillgodose hundens behov av att få jaga. Blodspåret kan däremot hjälpa dig i antijakt träningen.

Blodspår är en bra berikning, att hjälpa hunden att få utlopp för sina medfödda beteenden. Många gånger kan hundar som inte får utlopp för sin medfödda beteenden bli till ett problembeteende för hundägaren, men oftast inte för hunden.

Ett blodspår kan minska stressproblemen för en hund, rätt upplagd blodspårsträning lär hunden att den bara uppnår sitt mål, när den har lugnat sig och koncentrerar sig på uppgiften.

Det förbättrar kontakten mellan dig och din hund. Alldeles för ofta arbetar vi emot våra hundar. Hunden vill göra något, medan vi försöker hindra den att göra det den vill. Detta kan leda till att hunden förlorar förtroendet för oss och kan skapa frustration hos hunden. När man låter hunden träna blodspår, hjälper man hunden att nå ett mål. Detta stärker kontakten mellan dig och din hund. 

 

Välkommen

Välkommen till www.påspåret.com