Om mig och hundarna

Henrik Zander och Zelda

 

Om mig och mina hundar

Vi har haft hund i snart 12 år, Zelda som är vår första hund en kooikerhondje. Hon kom till oss när barnen fortfarande bodde hemma och har följt oss i både med och motgångar. Hon har varit vår "försöks"hund under alla dessa år, men nu vet vi vad hon vill och inte vill tror vi. Vi började som alla andra att gå valpkurs, allmänlydnad, måste ju kunna sitt, ligg, inkallning och gå fint i koppel som hon förvisso inte kan än om hon inte har en godisbit framör nosen. Tävlingslydnad prövade vi på men det var inget som passade den envisa damen, varför lägga sig när det är blött och kallt på marken. Något som däremot var roligt var rallylydnad som både Zelda och frugan uppskattade under några år.

Vi började med blodspår, 600 meter 4 vinklar och bloduppehåll, detta var något som passade både henne och mig men framförallt Zelda. Hon älskade att jaga harar och katter så i blodspåret fick hon utlopp för sina jaktinstinkter, vem har inte en hund som inte tycker om att jaga efter något som springer. Men framförallt, hon fick en huvudroll i att leda mig i ett arbete. Men efter ett tag så tappade hon motivationen även på blodspår. Förstod långt senare varför det blev så, spåren såg likadana ut varje gång 400-600m, vinklar, bloduppehåll, ingen spänning, inga svårigheter, överraskningar med mera. Men hon blev iallafall godkänd på anlagsprovet men tror nog inte att hon spårade viltet utan följde nog i spårläggarens spår.

Nu behövde jag en till hund som ville spåra med mig då Zelda tröttnat på spår, så det blev en Kooiker till såklart som fick namnet Aragorn. Han och jag blev verkligen ett team, mycket blodspår, sök och annat kul. Under den här tiden blev jag intresserad av att utbilda mig till instruktör hos SBK, gick som medhjälpare ett par kurser för att sen bli rekommenderad att gå instruktörsutbildningen.

Gick även en kurs för Eva Bodfäldt i kontaktkontraktet för instruktörer, hade läst hennes böcker och blivit inspirerad av det hon skrev om i sina böcker.

Men när det var som bäst och roligast så hände något som inte får hända, Aragorn blev sjuk och måste tyvärr avlivas 5 år gammal. 

Det var en tid efter denna händelse som jag började fundera på om jag inte skulle försöka vidareutbilda mig på något sätt. Jag ville lära mig mer om hundens beteende och varför hundar gör som dom gör, googlade runt lite på nätet och fann Hundutbildningsgruppen och deras kurser. Anmälde mig till deras första kurs 360 grader, en fördjupad hundägarutbildning och fick under denna kurs en annan syn och förståelse för hunden, man måste bara få vara hund ibland.

Efter denna kurs så har det rullat på med fler kurser hos Hundutbildningsgruppen, hundkursledare, hundproblems utredare, och några till. Jag valde att fortsätta med kurser hos Hundutbildningsgruppen för att ha möjlighet att få träffa flera olika lärare under kurstiden En fördel i att det var olika lärare vid varje kurstillfälle blev att man fick deras olika synsätt att  "träna" hund. Det jobbiga blev hur man själv skulle få ihop allt med sina egna tankar och ideer.  

Lärare som jag fått lära känna är bland annat.

Curt Blixt

Anders Hallgren

Linda Atmer

Marie Wendt

Åsa Ahlbom 

Men den absolut bästa utbildningen som jag gått är en blodspårskurs där hunden verkligen kan leka att den jagar, där det både finns spänning, mystik lite rädsla och överraskningar. Detta var något helt annat än det mina hundar fått uppleva tidigare. Har nu även haft turen att få vara med som lärare några år på den återkommande blodspårskursen hos Hundutbildningsgruppen.

Det senaste tillskottet till familjen är våran Stabyhound Zander som nu är 5 år. När vi fick honom trodde jag att nu kan jag allt om hundar så han kommer bli världens bästa och trevligaste hund och lyckligaste. Men ack vad jag bedrog mig. Det har hänt så mycket under dessa år och jag har insett att man lär sig nytt och inte alltid förstår vad våra hundar gör och tänker. Men han är världens bäst hund även om han "gafflar", drar i kopplet och är envis som en stabby är.

Nu är det mycket blodspår och fågelapportering som gäller och att bara få vara hund så gott det går.

Ett urval av utbildningar.

SBK instruktörsutbildning

Kontaktkontraktet för instruktörer: Lärare Eva Bodfäldt

Hund 360 fördjupad hundägarutbildning: Lärare David Selin

Hundkursledare hundutbildningsgruppen: Lärare David Selin, Anders Hallgren, Mari Wendt, Curt Blixt, Linda Atmer, Åsa Ahlbom.

Hundproblemutredare hundutbildningsgruppen: Lärare David Selin, Curt blixt, Anders Hallgren, Carl-Gustav Siwertsson, Linda Atmer, Mari Wendt

Blodspår som berikning: Lärare David Selin

Välkommen

Välkommen till www.påspåret.com